Milyen podcast műsorokat érdemes hallgatni?

Milyen podcast műsorokat érdemes hallgatni?

Attila Vermes

Mi is az a podcast?

Podcastnek nevezzük azokat az interneten elérhető beszélgetéseket, amelyek valamilyen témát, aktualitást boncolgatnak. Általában elérhető hang (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast) és videós (Youtube) formátumban is.

Mióta népszerűek a podcastek?

A rádió utódjának is kikiáltott műfaj már a 80-as években megjelent, de a 2010-es esztendőtől kezdve kezdett rohamosan elterjedni. A pandémia erre még inkább rádobott egy lapáttal, sokan a társas élet hiányát ilyen és ehhez hasonló beszélgetésekkel próbálták ellensúlyozni. A népszerűsége a rugalmasságából fakad. Akkor és azt hallgatod, amit szeretnél, hasonlóan a streaming szolgáltatók vs. tévéműsorok összevetésében.

Mik a legnépszerűbb hazai podcast műsorok?

1.

Márkó és Barna síkideg

2.

Friderikusz Podcast

3.

TheVR Happy Hour

4.

Balázsék

5.

WMN Beszélnünk kell!

forrás: https://chartable.com/charts/spotify/hungaria-top-podcasts 2022.03.21.

Kiket érdemes hallgatni?

Látható, hogy a hazai toplistában még megtalálható az egyik országos rádió leghallgatottabb műsora, a Balázsék. Ők már sok-sok éve foglalkoznak magas színvonalon közéleti, szórakoztató reggeli műsorgyártással. A fiatalabb, “geekebb” korosztály számára ott van a TheVR féle Happy Hour, ahol az éppen aktuális filmek, játékok vagy fontosabb tech hírek feldolgozása van napi terítéken. Akik bírják és szeretik a harsányabb kulturális és közéleti kritikákat, azoknak nem okoz majd csalódást a Puzsér Róberttel fémjelzett Önkényes Mérvadó vagy a Cringebait Podcast. Sport témában kosárlabdával (Alley-oop), kézilabdával (Vaksz) és számos focival (Premier Leak, Esélylesők, Teljes Terjedelem) foglalkozó műsor közül lehet válogatni.

Mikor hallgatják őket és milyen eszközön?

A szolgáltatóknak köszönhetően sokféle eszközön (TV, telefon, autó) tudod kedvenc podcastjeidet hallgatni. Legtöbben otthoni házimunka, pihenés vagy utazás közben teszik be ezeket a műsorokat.

Milyen vezeték nélküli eszközöket javaslunk podcast hallgatáshoz?

Fülhallgató esetén a legfontosabb a nagy hatótáv és a jó zajszűrés, továbbá a kialakítás is döntő tényező az akár több órás, észrevétlen használathoz.

Vezetékmentes hangszórók az otthoni podcastezéshez kiváló választás. Itt az üzemidő és a praktikus kialakítás az, amire érdemes figyelni vásárlás előtt.

Szólj hozzá!

* A hozzászólások moderálás után jelennek meg